Ochočená morčata
Zdroj:Moje morče a já-Birmelin Weglerová
Ochočená morčata
Již tenkrát,9000 až 6000 let před narozením Krista,přišli Inkové v pravém smyslu slova na chuť morčatům.Divoké předky našich domácích morčat ulovili a snědli.Obyvatelé And loví ještě i dnes divoká morčata,ale spíš zřídka.Z lovců se totiž stali rolníci(6000 až 3000 l.př.n.l.),kteří volně žijící morčata ochočili a chovali.Dnes jsou na každém zemědělském trhu vystavena y vychována.Oproti své původní domovině nebyla morčata v Evropě využívána jako potrava.Domácími zvířaty se morčata stala hned,když je do Evropy přivezli v 16 století Španělé a holandští obchodníci.Ve šlechtických rodinách si pestrá,něžná,rozcuchaná a milá zvířátka,které narozdíl od jiných hlodavců vůbec nekousala,brzy oblíbila.Kousání Inkové odstranili hned v počátcích chovu.Ale divoká morčata,která dnes žijí v Andách,se umějí při nebezpečí svými řezáky bránit.Jsou štíhlejší,drobnější a mnohem pohiblivější´než domácí morčata,a kromě toho je srst divokého morčete zpravidla na celém těle tmavohnědá.Z toho nepříliš barevného hlodavce vyšlechtil člověk rozličné batevné variety a velmi odlišná osrstění.